Μήνυμα Ειρήνης και Ελπίδαςσε έναν κόσμο ταραχής και απογοήτευσης
«Ταύτα ελάλησα προς εσάς, διά να έχητε ειρήνην εν εμοί. Εν τω κόσμω θέλετε έχει θλίψιν· αλλά θαρσείτε, εγώ ενίκησα τον κόσμον». Ιωάννης ις:33
Σήμερα όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε λίγη παρηγοριά, να βρούμε ελπίδα, να ξορκίσουμε τους φόβους και την ανασφάλεια που γεννιούνται μέσα μας λόγω των δυσχερειών που αντιμετωπίζουμε. Τα οικονομικά προβλήματα, η επαγγελματική αβεβαιότητα, η απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα και ένας σωρός άλλες ανασφάλειες μας πνιγούν. Οι καθημερινές αρνητικές ειδήσεις που ακούμε από την πατρίδα μας αλλά και από την παγκόσμια κατάσταση δυστυχώς μας στερούν κάθε ελπίδα για το παρόν και το μέλλον.
Και όμως υπάρχει μία καλή είδηση, μια καλή αγγελία που μπορεί να γεμίσει με πραγματική ελπίδα την καρδιά μας και να ανανεώσει την αισιοδοξία μας και να μας γεμίσει δύναμη να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με χαρά και ειρήνη τον αγώνα της καθημερινότητάς μας.
«Παιδίον εγεννήθη εις ημάς, υιός εδόθη εις ημάς· και η εξουσία θέλει είσθαι επί τον ώμον αυτού· και το όνομα αυτού θέλει καλεσθή Θαυμαστός, Σύμβουλος, Θεός ισχυρός, Πατήρ του μέλλοντος αιώνος, Άρχων ειρήνης». Ησαΐας θ:6
Η καλή είδηση -την οποία πρέπει να λογαριάσεις πολύ σοβαρά και να τη θεωρήσεις πολύ πιο αξιόπιστη από όποια άλλη φτάνει στα αυτιά σου και σε απογοητεύει- είναι ότι μας δόθηκε, σε όλους τους ανθρώπους, άρα και σε σένα, ο Άρχοντας της Ειρήνης. Ένας ισχυρός Θεός απόλυτης εξουσίας που είναι και Σύμβουλος θαυμαστός.
Ίσως όμως, δικαίως θα αναρωτηθεί κανείς. Ποιό; Αυτό το μωράκι της φάτνης, που γεννήθηκε πριν 2.000 χρόνια, μπορεί να λύσει τα προβλήματά μου; Μπορεί να μου δώσει ελπίδα και χαρά, μπορεί να πάρει την απογοήτευση και τους φόβους από την καρδιά μου; Μπορεί να μου δώσει ειρήνη; Έχει τη δύναμη; Έχει τη θέληση; Είναι ακόμα ζωντανός;
Ο απ. Παύλος γράφει προς τους Κολοσσαείς (α:16) «δι' αυτού εκτίσθησαν τα πάντα, τα εν τοις ουρανοίς και τα επί της γης, τα ορατά και τα αόρατα, είτε θρόνοι είτε κυριότητες είτε αρχαί είτε εξουσίαι· τα πάντα δι' αυτού και δι' αυτόν εκτίσθησαν». Και ο απ. Πέτρος σε μία από τις ομιλίες του στο βιβλίο των Πράξεων (ι:34-43)μας πληροφορεί μεταξύ των άλλων ότι: ο Πατέρας Θεός έστειλε το λόγο Του, ευαγγελιζόμενος ειρήνη διά Ιησού Χριστού, και συνεχίζει με έμφαση: Ούτος είναι ο Κύριος πάντων! Και ναι, αυτό το μωράκι της φάτνης είναι που είπε: «Εγώ ζω και σεις θέλετε ζη» Ιωάννης 14:19. Αυτός είναι που οι μεγάλοι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης έγραψαν ότι θα έρθει Μεσσίας και Λυτρωτής για όλους τους ανθρώπους, είναι Αυτός που είπε: «Ειρήνην αφίνω εις εσάς, ειρήνην την εμήν δίδω εις εσάς· ουχί καθώς ο κόσμος δίδει, σας δίδω εγώ. Ας μη ταράττηται η καρδία σας μηδέ ας δειλιά». Ιωάννης ιδ:27. Και αλλού, μέσα στη θαλασσοταραχή, θέλοντας να προστατεύσει αλλά και να διδάξει τους μαθητές του -και όποιους και σήμερα θέλουν να είναι μαθητές Του- Αυτός είναι που… «σηκωθείς επετίμησε τον άνεμον και είπε προς την θάλασσαν· Σιώπα, ησύχασον. Και έπαυσεν ο άνεμος, και έγεινε γαλήνη μεγάλη»! Μάρκος δ:39.
Είναι Αυτός, ο Ιησούς Χριστός, που γεννήθηκε στη Γη για να μας συμφιλιώσει και να μας ενώσει με το Θεό -εμάς που δεν είχαμε καμία ελπίδα- και να καταργήσει την έχθρα, την αμαρτία, πάνω στη σάρκα Του, με τη θυσία Του και το αίμα Του και να γίνει η ειρήνη μας, ώστε να μπορούμε τώρα, κάθε ένας από μας, όπου κι αν βρίσκεται, κοντά ή μακριά από το Θεό, να Τον πλησιάσει και να συνδιαλλαγεί μαζί Του. Εφεσίους β:11-18
Ναι αλλά, η συμφιλίωση και η ειρήνη με το Θεό, τι σχέση έχει με τα προβλήματά μου και την απογοήτευσή μου; Τι σχέση μπορεί να έχει με τις λύσεις που περιμένω και δεν έρχονται και με την ελπίδα που ζητώ και δεν έχω; Κι όμως…
Αν έχω ειρήνη με το Θεό, έχω ειρήνη και με τον εαυτό μου, μέσα μου. Έχω ειρήνη με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μου, στην οικογένειά μου, στη δουλειά μου. Έχω ειρήνη και ελπίδα μέσα στις καταστάσεις που αντιμετωπίζω. Κάτω από τις όποιες συνθήκες, που σε άλλη περίπτωση θα μου δημιουργούσαν ταραχή, απογοήτευση και αγωνία έχω ελπίδα και ειρήνη. Κι όλα αυτά γιατί το να ελπίζω στο Θεό δεν θα με ντροπιάσει, επειδή γνωρίζω ότι όλα θα τα συνεργήσει για το καλό μου, γιατί Τον αγαπώ για αυτά που ήδη έχει κάνει για μένα και ιδιαίτερα γιατί Αυτός με αγαπά και αυτή είναι μια αλήθεια που την έχει βάλει το Πνεύμα Του το Άγιο μέσα στην καρδιά μου. Ρωμαίους ε:5-η:28.
Το να βιώνει κανείς την ειρήνη και την ελπίδα, ειδικά μέσα στις δυσκολίες, είναι ένα δώρο Θεού, που απολαμβάνουν τα παιδιά Του, με μόνο αντάλλαγμα την πίστη τους και την εμπιστοσύνη τους σ’ Αυτόν. Γιατί; Διότι ο Χριστός ήρθε στον κόσμο και γεννήθηκε για τη σωτηρία μας -που περιμένει να Του τη ζητήσουμε- και όλα τα άλλα που Αυτός γνωρίζει ότι έχουμε ανάγκη, θα μας προστεθούν.
Μην γιορτάσεις φέτος τα Χριστούγεννα χωρίς να αναρωτηθείς ποιο είναι αυτό το μωράκι της φάτνης . Πριν αναρωτηθείς τι ήδη έχει κάνει για σένα, αλλά και τι μπορεί και θέλει να κάνει ακόμα στη ζωή σου.
«Θαρσείτε, εγώ είμαι, μη φοβείσθε». Μάρκος ς:50 |